Ohita
​Kuluttajat huolissaan tietoturvauhista – Polarille kaksi uutta tietoturvamerkkiä

Tiedote -

​Kuluttajat huolissaan tietoturvauhista – Polarille kaksi uutta tietoturvamerkkiä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin loppukeväällä teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat tietoturvaan liittyvät uhkakuvat merkittävinä huomattavasti aiempaa laajemmin. Samalla nettiin kytketyt älylaitteet ovat yleistyneet kodeissa. Tästä huolimatta kuluttajat eivät koe pystyvänsä vastaamaan tietoturvariskeihin aiempaa merkittävästi paremmin.

Polar Electro Oy on vastannut kodin älylaitteiden tietoturvaan liittyvään kuluttajatarpeeseen. Sen kahdelle multisport-kellolle, Polar Vantage M:lle ja Polar Vantage V:lle myönnettiin syyskuussa uusimmat Tietoturvamerkit. Näiden myötä Polarin Tietoturvamerkin saaneiden tuotteiden määrä kasvoi kolmeen, Polar Igniten ollessa ensimmäinen merkin saanut urheilukello. Kaiken kaikkiaan Tietoturvamerkki on nyt myönnetty kuudelle tuotteelle. Kesällä LähiTapiolan Elämänturvasovellus sai ensimmäisenä mobiilisovelluksena Tietoturvamerkin. Tätä ennen merkki oli myönnetty jo Cozify HUBille sekä DNA Oyj:n Wattinen-älytermostatille. Seuraavat Tietoturvamerkit tullaan myöntämään vielä syksyn kuluessa.

Yhä useampi on huolissaan lähipiiriinsä kohdistuvista tietoturvauhista

Aiempiin vuosiin verrattuna yhä useampi suomalainen koki loppukeväällä 2020 erilaisten tietoturvaan liittyvien riskien uhkaavan merkittävästi itseään tai perheenjäseniään. Haittaohjelmat ja laitteiden puutteellinen tekninen tietoturva sekä netti- ja sähköpostihuijaukset koettiin yleisimmin uhkiksi. Lisäksi laitteiden ja sovellusten käyttäjistä keräämien tietojen käyttö huolestutti vastaajia. Kutakin edellä mainittua piti merkittävänä uhkana yli 60 % suomalaisista ja nämä osuudet kasvoivat vuoden aikana 7-13 %-yksikköä. Voimakas kasvu selittynee pääosin alkuvuoden pandemiaohjeistusten ja -rajoitusten myötä lisääntyneellä sähköisten palvelujen käytöllä.

Kuva 1. Kaikki kartoitetut tietoturvaan liittyvät uhkakuvat ovat yleistyneet voimakkaasti vuoden 2019 keväästä (n=2000).

Vaikka entistä useammin tietoturvaan liittyvät uhat koetaan merkittävinä, niin edellytyksissä suojautua näiltä uhilta ei ole koettu tapahtuneen suurta muutosta. 13 % vastaajista koki perehtyneensä tietoturvakysymyksiin syvällisesti. 69 % ilmoitti tuntevansa perusasiat ja 17 % vastasi ettei tunne asiaa.

Yhä useampaan kotitalouteen on hankittu kännyköiden ja tietokoneiden lisäksi muitakin nettiin kytkettyjä laitteita. Samaan aikaan myös tietoisuus siitä, että nettiin kytkettävä älylaite, kuten aktiivisuusranneke, turvakamera tai älyvalaisin, voi jakaa tietoja luvatta ulkopuolisille, on kasvanut. Loppukevääseen mennessä tällaisia älylaitteita oli hankkinut jo yli 60 prosenttia kotitalouksista ja vastaavasti niihin liittyvistä uhkista kertoi olevansa tietoinen reilusti yli 70 % vastaajista.

Kolmasosa tunsi kodin älylaitteiden Tietoturvamerkin

Kuluttajakäyttöön tarkoitetuille älylaitteille on voinut vuoden 2019 lopusta lähtien hakea Traficomin myöntämää Tietoturvamerkkiä. Merkin tarkoitus on helpottaa tietoturvallisten laitteiden valintaa. Saadakseen Tietoturvamerkin tuotteen tulee täyttää Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen asettamat tietoturvavaatimukset. Loppukeväällä tehdyn Kuluttajatutkimuksen mukaan jo joka kolmas suomalainen oli tietoinen merkistä. Neljä prosenttia vastaajista ilmoitti ostaneensa merkillä varustetun tuotteen. Kaikkiaan 13 % suomalaisista oli nähnyt merkillä varustetun tuotteen kaupassa.

Kolme neljästä suomalaisesta koki, että Tietoturvamerkki vaikuttaisi heidän ostopäätöksiinsä jossain määrin. Vajaa kymmenes suomalaisista uskoi, että merkki vaikuttaisi kodin älylaitteiden hankintoihin erittäin paljon. Erityisesti 35-64-vuotiaiden joukossa Tietoturvamerkki nähtiin hyödyllisenä: Yli puolet tästä ikäluokasta koki Tietoturvamerkin vaikuttavan heidän ostopäätökseensä ainakin melko paljon. Yleisimmin Tietoturvamerkkiä kaivattiin mobiililaitteille. Näiden lisäksi myös verkkolaitteiden, nettiin kytkettyjen valvontajärjestelmien ja medialaitteiden kuten älytelevisioiden sekä terveyteen liittyvien älylaitteiden kuten aktiivisuusrannekkeiden osalta kiinnostuneiden osuus ylsi puoleen suomalaisista.

Kuva 2. Suomalaisista lähes 70 % koki, että nettiin kytketyn laitteen tietoturvasta kestovasta merkistä olisi hyötyä mobiililaitteita hankittaessa (n=2000)

Kuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Tutkimusta varten haastateltiin 2000 suomalaista, vähintään 15-vuotiasta henkilöä. Haastattelut toteutettiin puhelinhaastatteluina huhti-kesäkuussa 2020.

Lisätietoja

Tutustu tutkimuksen tuloksiin:

Kehityspäällikkö Joonas Orkola, p. 029 539 0493, joonas.orkola(at)traficom.fi

Erityisasiantuntija Aleksandra Partanen, p. 029 539 0529, aleksandra.partanen(at)traficom.fi

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Polar 

Yli neljänkymmenen vuoden ajan Polar on ollut puettavan urheiluteknologian edelläkävijä auttaen urheilijoita ja valmentajia saavuttamaan huippunsa. Polar kehitti maailman ensimmäisen kannettavan sykemittarin ja on siitä lähtien tarjonnut entistä monipuolisempia harjoitusratkaisuja huippu-urheilijoille, valmentajille ja aktiiviliikkujille. Polarin tuotteet ovat pysyneet vuosien ajan uskottuina harjoituskumppaneina tarkkuutensa, luotettavuutensa ja erinomaisen käytettävyytensä ansiosta. Yrityksen palkittu tuotevalikoima koostuu innovatiivisista puettavan urheiluteknologian ratkaisuista, jotka toimivat saumattomasti Polarin harjoitussovellusten ja pilvipalveluiden kanssa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Espoossa. Lue lisää www.polar.com/fi

Yhteyshenkilö/-t

Ville Uronen

Ville Uronen

Lehdistön yhteyshenkilö Smart Coaching Manager Tuote- ja sykeasiantuntija 040 5134670
Iia Liimatainen

Iia Liimatainen

Lehdistön yhteyshenkilö Nordic Content Specialist testilaitteet, tuotekuvat, markkinointimateriaalit +358(0)40 6885 325
Pauliina Sjölund

Pauliina Sjölund

Lehdistön yhteyshenkilö PR & Communications Manager yritysasiat, haastattelupyynnöt +358 (0)40 900 3788

Liittyvä sisältö

Polar Electro on johtava sykemittareiden ja aktiivisuustuotteiden valmistaja

Vuonna 1977 perustettu Polar Electro kehitti ensimmäisen langattoman sykemittarin. Siitä lähtien Polar on ollut johtava sykemittareiden ja urheiluinstrumenttien valmistaja ihmisen fysiologian ja suorituskyvyn syvällisen ymmärryksen ansiosta. Läheinen yhteistyö urheiluinstituuttien ja alan muiden toimijoiden kanssa on tehnyt yrityksestä laajasti tunnetun edelläkävijän sykemittareiden sekä sykkeeseen perustuvien harjoitteluratkaisujen parissa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Espoossa.

Palkitut Polar-harjoitustietokoneet ovat markkinoiden suosituimpia ympäri maailmaa. Nähdäksesi kuinka tuotteemme ja palvelumme voivat auttaa sinua saavuttamaan harjoitustavoitteesi ja kuinka voit tehdä omasta kuntoilustasi menestystarinan, lue lisää www.polar.com/fi

Polar Electro Finland Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Suomi