Ohita
Datan hyödyntämisestä tehoa huippu-urheilijoiden valmennukseen Olympiakomitean, Polarin ja TietoEVRYn yhteishankkeessa

Tiedote -

Datan hyödyntämisestä tehoa huippu-urheilijoiden valmennukseen Olympiakomitean, Polarin ja TietoEVRYn yhteishankkeessa

Olympiakomitean, TietoEVRYn ja Polarin yhteistyöprojekti huippu-urheilijan henkilökohtaisen datan kokonaisvaltaisesta hyödyntämistä valmennuksessa tuotti positiivisia tuloksia. Sitran rahoittama pilotti toteutettiin yhdistetyn urheilijoiden sekä yleisurheilijoiden kanssa, ja se halutaan viedä yhä useamman lajiliiton saataville.

Olympiakomitea, TietoEVRY ja Polar toteuttivat pilottihankkeen datan hyödyntämisestä huippu-urheilijoiden valmennuksen tukena vuosien 2019-2020 aikana. Pilotin aikana kehitettiin ratkaisu, joka yhdistää huippu-urheilijoiden henkilökohtaisen tiedon keräämisen erillisistä lähteistä, datan hallinnan ja sen jakamiseen, jotta dataa voidaan analysoida ja hyödyntää kokonaisvaltaisesti. Hanke oli lähtölaukaus laajemmalle huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten huippu-urheilijoiden kilpailuetua datan avulla. 

Aiemmin suomalaisten urheilijoiden suorituskykyyn vaikuttava data on ollut hajautettuna eri järjestelmissä. Uuden järjestelmän avulla urheilijat voivat kerätä suorituskykyynsä vaikuttavaa kilpailu-, hyvinvointi-, harjoitus-, testi- ja terveystietoa yhteen paikkaan ja jakaa tätä dataa tietoturvallisesti ja sujuvasti valmentajilleen ja muille tukihenkilöille. Kun urheilijan kaikki tärkeimmät tiedot ovat nähtävissä yhden näkymän kautta, pystytään helposti pureutumaan urheilijan tilanteeseen ja optimoimaan esimerkiksi harjoitusvoimaa ja palautumista.

“Niin urheilijoiden, kuin valmentajien kokemukset pilotista ovat olleet hyvin positiivisia ja kiinnostus uutta ratkaisua kohtaan on kasvanut eri lajiliitoissa. Hanke on osa Olympiakomitean huippu-urheilun datastrategiaa ja se tukee tiedolla johtamista valmennuksessa, sekä huippu-urheilijoiden kokonaisvaltaista kehittymistä,” kertoo Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki.

Pilotin testiryhmänä toimivat Ari Nummelan valmentamat juoksijat Jyväskylästä, sekä Antti Kuisman ja Jouni Kaitaisen valmentamat yhdistetyn urheilijat Vuokatista. Urheilijoista kerättiin monipuolista dataa hyödyntäen Polarin laitteita.

"Tämä uusi ratkaisu on helpottanut paljon valmentajan päivittäistä työtä ja säästänyt aikaa. Pystyn seuraamaan koko valmennusryhmäni keskeisiä muuttujia mobiililaitteella milloin ja missä tahansa. Pystyn myös tekemään valmennuspäätökset kätevästi ajankohtaiseen dataan perustuen, ilman että minun tarvitsee kirjautua useisiin eri järjestelmiin”, kiteyttää KIHUn urheilufysiologian asiantuntija Ari Nummela uuden ratkaisun hyötyjä valmentajan näkökulmasta.

”Vaikka valmentaja tekee minulle harjoitusohjelmat, haluan itsekin ymmärtää harjoittelustani mahdollisimman paljon. Siksi on tärkeää, että saan tietoa harjoittelustani helposti luettavassa muodossa. Tämä hanke on tarjonnut hyvän ratkaisu siihen”, jatkaa juoksija Otto Kaario, yksi Ari Nummelan valmentamista urheilijoista.

Huippu-urheilijoiden lisäksi nyt kehitettyä tietoaltaaseen pohjautuvaa ratkaisua voidaan hyödyntää mm. junioriurheilussa, työntekijöiden hyvinvoinnin analysoinnissa ja kuntoutuksessa olevien potilaiden toipumisen seurannassa lähes reaaliaikaisen tiedon avulla. Sovelluksen käyttö säästää käyttäjän työaikaa ja antaa kokonaisvaltaisen ja reaaliaikaisen näkymän tarkasteltavan henkilön hyvinvoinnista.

”On ollut hyvin antoisaa tehdä yhteistyötä Olympiakomitean kanssa ja olla mukana kehittämässä datalähtöistä ratkaisua Suomen huippu-urheilun tarpeisiin, jota voimme jatkossa hyödyntää myös laajemmin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämiseksi. On myös ollut hienoa huomata, kuinka paljon innostusta ratkaisu on herättänyt niin valmentajien, kuin urheilijoidenkin keskuudessa”, tiivistää Niina Siipola, Intelligent Wellbeing Area Product Owner, TietoEVRYltä.

Lisätietoja:

Niina Siipola, Intelligent Wellbeing Area Product Owner, TietoEVRY, niina.siipola@tietoevry.com, puh. +358 40 5431987

Juha Saapunki, digipäällikkö, Olympiakomitea, juha.saapunki@olympiakomitea.fi,
puh +358 400 385 462

Ari Nummela, urheilufysiologian johtava asiantuntija, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, ari.nummela@kihu.fi, puh. +358 40 543 9217

Raija Laukkanen, Tiedejohtaja, Polar, raija.laukkanen@polar.com, puh. +358 400 588 624

Juhani Luoma-Kyyny, Johtava asiantuntija, Sitra, Juhani.Luoma-Kyyny@sitra.fi,
puh +358 (294) 618 274

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja liikunnan aluejärjestöjen kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen.

TietoEVRY luo digitaalista etumatkaa yrityksille ja yhteiskunnalle. Olemme digitaalisiin palveluihin ja ohjelmistoihin keskittynyt yhtiö, joka yhdistää paikallisen osaamisen sekä globaalit kyvykkyydet asiakkaidemme eduksi. Pohjoismaiset arvot luovat perustan onnistumisellemme.

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. 

Aiheet

Kategoriat


Polar 

Yli neljänkymmenen vuoden ajan Polar on ollut puettavan urheiluteknologian edelläkävijä auttaen urheilijoita ja valmentajia saavuttamaan huippunsa. Polar kehitti maailman ensimmäisen kannettavan sykemittarin ja on siitä lähtien tarjonnut entistä monipuolisempia harjoitusratkaisuja huippu-urheilijoille, valmentajille ja aktiiviliikkujille. Polarin tuotteet ovat pysyneet vuosien ajan uskottuina harjoituskumppaneina tarkkuutensa, luotettavuutensa ja erinomaisen käytettävyytensä ansiosta. Yrityksen palkittu tuotevalikoima koostuu innovatiivisista puettavan urheiluteknologian ratkaisuista, jotka toimivat saumattomasti Polarin harjoitussovellusten ja pilvipalveluiden kanssa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Espoossa. Lue lisää www.polar.com/fi

Yhteyshenkilöt

Ville Uronen

Ville Uronen

Lehdistön yhteyshenkilö Smart Coaching Manager Tuote- ja sykeasiantuntija 040 5134670
Iia Liimatainen

Iia Liimatainen

Lehdistön yhteyshenkilö Nordic Content Specialist testilaitteet, tuotekuvat, markkinointimateriaalit +358(0)40 6885 325
Pauliina Sjölund

Pauliina Sjölund

Lehdistön yhteyshenkilö Director, PR & Social Media yritysasiat, haastattelupyynnöt +358 (0)40 900 3788

Liittyvä sisältö

Polar Electro on johtava sykemittareiden ja aktiivisuustuotteiden valmistaja

Lähes viidenkymmenen vuoden ajan Polar on ollut puettavan urheiluteknologian edelläkävijä auttaen urheilijoita ja valmentajia saavuttamaan huippunsa. Polar kehitti maailman ensimmäisen kannettavan sykemittarin ja on siitä lähtien tarjonnut entistä monipuolisempia harjoitusratkaisuja huippu-urheilijoille, valmentajille ja aktiiviliikkujille. Polarin tuotteet ovat pysyneet vuosien ajan uskottuina harjoituskumppaneina tarkkuutensa, luotettavuutensa ja erinomaisen käytettävyytensä ansiosta. Yrityksen palkittu tuotevalikoima koostuu innovatiivisista puettavan urheiluteknologian ratkaisuista, jotka toimivat saumattomasti Polarin harjoitussovellusten ja pilvipalveluiden kanssa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Lue lisää www.polar.com/fi

Polar Electro Finland Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Suomi