Ohita
Urheilijakohtaisen datan hyödyntämisestä kilpailuetua huippu-urheiluun

Tiedote -

Urheilijakohtaisen datan hyödyntämisestä kilpailuetua huippu-urheiluun

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteisessä pilottihankkeessa testataan huippu-urheilijan henkilökohtaisen tiedon kokonaisvaltaista hyödyntämistä valmennuksessa. Pilotissa on mukana kymmenen urheilija-valmentajaparia. Pilottihanke on lähtölaukaus laajemmalle suomalaisen huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle.

Siinä missä huippu-urheilijoita ennen valmennettiin unen, ruoan ja liikunnan voimin, urheilijoista kerätään nykyään runsaasti henkilökohtaista dataa tehokkaampien valmennusratkaisujen pohjaksi. Tällä hetkellä suomalaisten urheilijoiden käytössä ei ole kokonaisvaltaista ratkaisua, jonka avulla he voisivat kerätä suorituskykyyn vaikuttavaa tietoa monipuolisesti, sekä jakaa suorituskykyyn vaikuttavaa dataa tietoturvallisesti valmentajilleen ja muille tukihenkilöille. Data on lisäksi kymmenissä eri tietojärjestelmissä, joiden ristiin hyödyntäminen on vaikeaa.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteistyöhanke vastaa tähän haasteeseen luomalla pilottiratkaisun huippu-urheilijoiden henkilökohtaisen tiedon keräämiseen, hallintaan ja jakamiseen. Sitran rahoittama pilottihanke on lähtölaukaus laajemmalle huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten huippu-urheilijoiden kilpailuetua datan avulla.

Data tukee yksilön optimaalista kehitystä

Pilottihankkeen tavoitteena on tuottaa ratkaisu huippu-urheilijoiden ja heidän valmennustiimiensä käyttöön. Samalla kehitetään suomalaista urheilututkimusta datalähtöisemmäksi ja mahdollistetaan huippu-urheilun kansalliselle johdolle parempi näkyvyys urheilijoiden tilanteeseen.

- Suomalaisen huippu-urheilun menestys kansainvälisessä kilpailussa on riippuvainen datasta ja siitä, miten pystymme sitä hyödyntämään yksilön optimaalisen kehityksen tukena, Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

- Hankkeessa toteutettava ratkaisu tarjoaa turvallisen tietovaraston urheilijan suoritukseen vaikuttavien tietojen keräämiseen. Kilpailu-, hyvinvointi-, harjoitus-, terveys- ja testitieto kerätään keskitettyyn tietovarastoon urheilijan luvalla. Terveys- ja hyvinvointianalytiikka tarjoaa edistyneet menetelmät analysoida urheilijakohtaista dataa valmennuksen tueksi, Fredrik Jansson, Principal Data Transformation Consultant Tiedolta kertoo.

- Polarilla on 40-vuotinen kokemus huippu-urheilijoiden ja heidän valmentajiensa vaatimukset täyttävien harjoitusjärjestelmien kehittämisestä. Polarin tuotteiden kehitystyössä on aina mukana eri lajien huippuja ja tuotteiden ominaisuudet perustuvat laajaan tieteelliseen tutkimukseen. Uskomme vahvasti, että tämän tulevan järjestelmän ja monialaisen yhteistyön avulla pystymme tukemaan entistä paremmin suomalaista huippu-urheilua, Polarin Smart Coaching Manager Ville Uronen sanoo.

Yhteistyöhanke on osa Sitran reilun datatalouden IHAN-hanketta. Siinä rakennetaan uudenlaista datataloutta Eurooppaan, jossa palvelut voivat hyödyntää henkilötietoja ihmisen myöntämällä luvalla. Olympiakomitea haki julkisen haun kautta mukaan IHAN-hankkeeseen.

- Olympiakomitean hanke on juuri sitä, mitä datatalous tulee tulevaisuudessa olemaan. Siinä rakennetaan innovatiivinen palvelu hajanaisista tietolähteistä ihmisen omalla luvalla ja ihminen säilyttää kontrollin dataansa koko palvelun elinkaaren ajan, Markus Kalliola Sitran johtava asiantuntija sanoo.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon pilottihanke käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuukesään 2020 asti.

Lisätietoja:

Fredrik Jansson, Principal Data Transformation Consultant, Tieto:

fredrik.jansson@tieto.com, 040 344 6631;

Tiedon viestintä:

news@tieto.com, 040 570 4072

Juha Saapunki, digipäällikkö, Olympiakomitea:

juha.saapunki@olympiakomitea.fi, 0400 385 462

Ville Uronen, Smart Coaching Manager, Polar:

ville.uronen@polar.com, 040 513 4670

Markus Kalliola, Johtava asiantuntija, Sitra:

markus.kalliola@sitra.fi, 050 359 1499, https://www.sitra.fi/aiheet/reilu-datatalous/

Aiheet


Polar 
Vuonna 1977 perustettu Polar Electro kehitti ensimmäisen langattoman sykemittarin. Siitä lähtien Polar on ollut johtava sykemittareiden ja urheiluinstrumenttien valmistaja ihmisen fysiologian ja suorituskyvyn syvällisen ymmärryksen ansiosta. Läheinen yhteistyö urheiluinstituuttien ja alan muiden toimijoiden kanssa on tehnyt yrityksestä laajasti tunnetun edelläkävijän sykemittareiden sekä sykkeeseen perustuvien harjoitteluratkaisujen parissa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Espoossa.

Palkitut Polar-harjoitustietokoneet ovat markkinoiden suosituimpia ympäri maailmaa. Nähdäksesi kuinka tuotteemme ja palvelumme voivat auttaa sinua saavuttamaan harjoitustavoitteesi ja kuinka voit tehdä omasta kuntoilustasi menestystarinan, lue lisää www.polar.com/fi

Yhteyshenkilöt

Ville Uronen

Ville Uronen

Lehdistön yhteyshenkilö Smart Coaching Manager Tuote- ja sykeasiantuntija 040 5134670
Iia Liimatainen

Iia Liimatainen

Lehdistön yhteyshenkilö Nordic Content Specialist testilaitteet, tuotekuvat, markkinointimateriaalit +358(0)40 6885 325
Pauliina Sjölund

Pauliina Sjölund

Lehdistön yhteyshenkilö Director, PR & Social Media yritysasiat, haastattelupyynnöt +358 (0)40 900 3788

Liittyvä sisältö

Polar Electro on johtava sykemittareiden ja aktiivisuustuotteiden valmistaja

Lähes viidenkymmenen vuoden ajan Polar on ollut puettavan urheiluteknologian edelläkävijä auttaen urheilijoita ja valmentajia saavuttamaan huippunsa. Polar kehitti maailman ensimmäisen kannettavan sykemittarin ja on siitä lähtien tarjonnut entistä monipuolisempia harjoitusratkaisuja huippu-urheilijoille, valmentajille ja aktiiviliikkujille. Polarin tuotteet ovat pysyneet vuosien ajan uskottuina harjoituskumppaneina tarkkuutensa, luotettavuutensa ja erinomaisen käytettävyytensä ansiosta. Yrityksen palkittu tuotevalikoima koostuu innovatiivisista puettavan urheiluteknologian ratkaisuista, jotka toimivat saumattomasti Polarin harjoitussovellusten ja pilvipalveluiden kanssa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Lue lisää www.polar.com/fi

Polar Electro Finland Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Suomi