Ohita
Polar Sleep Plus seuraa untasi automaattisesti ja antaa arvokasta ja tarkaa tietoa nukkumisestasi.
Polar Sleep Plus seuraa untasi automaattisesti ja antaa arvokasta ja tarkaa tietoa nukkumisestasi.

Blogikirjoitus -

Elintärkeä uni

Miksi uni on tärkeää?

Nukumme keskimäärin kolmanneksen elämästämme. Hyvät yöunet voivat parantaa henkistä hyvinvointia, ja ne antavat energiaa seuraavan päivän haasteisiin. Unen tärkeys ei rajoitu sen tuottamaan hyvään oloon: pitkällä aikavälillä hyvä ja riittävä uni voi vähentää riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Urheilusuoritusten ja kuntoilun kannalta uni ja lepo ovat aivan yhtä tärkeitä kuin harjoittelu ja ravinto. Unella on ratkaiseva vaikutus harjoituksesta palautumiseen – monet tärkeimmistä palautumisprosesseista kuten lihasten kasvu ja kudosvaurioiden korjautuminen tapahtuvat nukkuessasi. Älä siis tingi yöunista, jos haluat saavuttaa harjoitustavoitteesi.

Unentarve on yksilöllistä, mutta useimmat aikuiset tarvitsevat noin 7–9 tuntia hyvälaatuista unta yössä tunteakseen olonsa levänneeksi ja energiseksi. Unentarve riippuu esimerkiksi ihmisen iästä, elämäntavoista, terveyden tilasta, harjoituskuormituksesta ja stressistä. Saat selville itsellesi sopivan unen määrän, kun tarkkailet oloasi heti herättyäsi ja päivän aikana: kunnon yöunien jälkeen sinulla pitäisi olla levännyt ja energinen olo ja suorituskykysi on parhaimmillaan työssä, harjoittelussa ja päivittäisissä toimissasi.

Jos et koe saavasi riittävästi unta, voit kokeilla lisätä unta vähitellen 15 minuuttia päivässä, kunnes heräät säännöllisesti hyvin levänneenä. Toinen tapa määrittää tarvitsemasi unen määrä on nukkua usean päivän ajan niin kauan, kunnes heräät itsestään. Tämä kannattaa tehdä loman aikana. Mene aina nukkumaan samaan aikaan ja älä käytä herätyskelloa. Tämän ajan kuluessa unen määrän pitäisi tasautua tuntimäärään, joka on tarvitsemasi unen määrä.

Miksi unta pitäisi seurata?

Unen seuranta antaa realistisen kuvan omista nukkumistavoista ja unen laadusta. Se kertoo unirytmistäsi ja unesi kaavasta. Kun saat selville kuinka paljon ja kuinka hyvin todellisuudessa nukut, pystyt tunnistamaan, mitkä asiat arkirutiineissasi voivat vaikuttaa nukkumiseesi ja kaipaavat muutosta. Nukkuminen on aina yksilöllistä. Sen sijaan, että vertaat unitilastojasi muihin sinun kannattaa seurata nukkumistapojasi pitkällä aikavälillä, jolloin saat kattavan käsityksen nukkumisestasi.

Polar Sleep Plus™ seuraa nukuttua aikaa, todellista unessa oltua aikaa, nukahtamis- ja heräämisaikaa sekä unen keskeytyksiä ja arvioi käyttäjän unen yhtenäisyyttä asteikolla 1-5. Käyttäjä voi myös itse pisteyttää oman unensa heti aamulla. Erillistä unitilaa ei tarvitse aktivoida, eikä sinun tarvitse kertoa laitteelle heränneesi. Polar Flow tarjoaa automaattisesti palautetta ja vinkkejä paremman unen saavuttamiseen käyttäjän pitkän aikavälin unitietojen perusteella. Käyttäjät voivat saadun palautteen avulla tunnistaa omia nukkumistapojaan ja tehdä tarvittaessa muutoksia omiin rutiineihin paremman unen saavuttamiseksi. Viikoittaiset yhteenvedot auttavat arvioimaan, kuinka säännöllinen uni- ja hereilläolorytmisi on.

Selvitä oma ihanteellinen unen määräsi seuraamalla Sleep Plus™ -analyysin mittaamaa varsinaisen unesi aikaa ja keskittymällä siihen, millainen olosi on. Jos olet väsynyt tai et palaudu harjoituksistasi, kokeile, auttavatko pidemmät yöunet. Muista säätää unesi tavoiteaikaa vastaavasti Flow-verkkopalvelussa tai -sovelluksessa, jotta saat oikeanlaista palautetta. Voit lisätä enintään yhden tunnin jakson kumpaankin päähän tai vähentää enintään kolme tuntia kummastakin päästä.

Mikä Polar Sleep Plus™ on ja miten se toimii?

Polarin tutkimustiimin kehittämä Polar Sleep Plus™ on edistyksellinen unen seurantajärjestelmä, jonka älykkäät algoritmit mittaavat automaattisesti 3D-kiihtyvyysanturia hyödyntämällä unen ajoitusta, määrää ja laatua. Algoritmi perustuu unipolygrafiaan, joka on yleisin tieteellisessä unitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä. Tämän ansiosta Polarin unianalyysi tarjoaa käyttäjälle entistä tarkempaa tietoa unesta.

Polar Sleep Plus™ kertoo, kuinka kauan nukuit yön aikana, oliko unesi jatkuvaa vai katkonaista ja milloin unesi katkokset tapahtuivat. Lisäksi se antaa palautetta unesi laadusta ja kestosta. Palaute ja yksityiskohtaiset tiedot unestasi ohjaavat sinua parantamaan unirytmiäsi ja auttavat tunnistamaan, mitkä päivittäiset rutiinisi voivat vaikuttaa uneesi ja tarvita muuttamista. Polar Flow-palvelu pitää kirjaa unesi ja hereilläoloaikasi rytmistä pitkällä aikavälillä. Näet, kuinka kauan ja milloin olet nukkunut viikkotasolla. Voit myös verrata uniaikaasi, varsinaisen unesi prosenttiosuutta ja unesi yhtenäisyyttä omaan tyypilliseen tasoosi. Tyypillinen taso on yhden kuukauden liukuva keskiarvo.

Mitä Polar Sleep Plus™ mittaa?

  • Uniaika

Uniaika tarkoittaa ajanjaksoa nukahtamisen ja heräämisen välillä. Polar-laitteesi tarkkailee kehosi liikkeitä ja huomaa, kun nukahdat ja heräät. Kunkin yön jälkeen sen tietoja verrataan määrittämääsi unen tavoiteaikaan, jotta näet, saatko haluamasi määrän unta. Olet saavuttanut unesi tavoiteajan, jos uniaikasi on enintään 15 minuuttia lyhyempi kuin unesi tavoiteaika.

  • Keskeytykset

Normaalin yöunen aikana tapahtuu useita lyhyitä ja pitkiä keskeytyksiä, jolloin ollaan valveilla. Keskeytysten muistaminen jälkikäteen riippuu niiden kestosta. Lyhyitä keskeytyksiä ei yleensä muisteta. Pitkät keskeytykset voidaan muistaa, jos niiden aikana noustaan ylös esimerkiksi juomaan vettä. Keskeytykset näytetään keltaisina palkkeina uniaikajanalla.

  • Varsinainen uni

Varsinainen uni tarkoittaa unessa oltua aikaa nukahtamisen ja heräämisen välillä. Se siis tarkoittaa uniaikaa, josta on vähennetty keskeytykset. Varsinainen uni sisältää vain sen ajan, jonka todella olit unessa. Varsinainen uni voidaan esittää prosenttiosuutena [%] ja kestona [h:min].

  • Unen yhtenäisyys

Unen yhtenäisyys kuvaa unesi yhtäjaksoisuutta. Unen yhtenäisyyttä arvioidaan asteikolla 1–5 siten, että 5 tarkoittaa erittäin yhtäjaksoista unta. Mitä pienempi arvo, sitä katkonaisempaa unesi on ollut. Hyvä yöuni koostuu pitkistä keskeytymättömistä unijaksoista, jolloin keskeytyksiä ei tapahdu usein. Hyvä yhtenäisyys (3–5) tarkoittaa, että olet herännyt satunnaisesti ja nukkunut pitkiä yhtenäisiä jaksoja. Olet voinut nukkua hyvin, vaikka et saisi korkeinta unen yhtenäisyysarvoa, sillä arvot 3–5 ovat hyviä arvoja. Matala yhtenäisyyden arvo (1–2) puolestaan tarkoittaa, että olet herännyt usein ja nukkunut lyhyissä jaksoissa. Unen yhtenäisyys on yksilöllistä, joten arvojen vertaaminen toisten arvoihin ei kannata.

  • Oma arviointi

Objektiivisten unitietojen lisäksi Flow-palvelu kannustaa myös arvioimaan omaa unta päivittäin. Voit arvioida viisiportaisella asteikolla, miten hyvin nukuit edellisenä yönä: erittäin huonosti – huonosti – ihan hyvin – hyvin – erittäin hyvin. Kun vastaat tähän kysymykseen, saat pidemmän tekstipalautteen unesi kestosta ja laadusta. Palautteessa huomioidaan myös oma subjektiivinen arviosi ja palautetta muokataan sen mukaan.

  • Palaute

Saat palautetta unesi kestosta ja laadusta. Palaute kestosta perustuu uniaikaan (ajanjakso nukahtamisen ja heräämisen välillä) verrattuna unesi tavoiteaikaan. Palaute laadusta perustuu varsinaisen unen prosenttiosuuteen (uniaikasi vähennettynä keskeytyksillä) verrattuna ikään liittyviin raja-arvoihin ja unen yhtenäisyyteen (kuinka yhtenäistä tai katkonaista unesi oli). Lyhyt palaute perustuu mitattuihin objektiivisiin tietoihin unestasi. Jos olet arvioinut unesi, saat pidemmän palautteen, jossa huomioidaan myös oma arviosi.

Polar Sleep Plus™ -ominaisuudella varustetut Polar-kellot ja fitnessmittarit löydät Polar-verkkokaupasta, tilaa omasi.

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Ville Uronen

Ville Uronen

Lehdistön yhteyshenkilö Smart Coaching Manager Tuote- ja sykeasiantuntija 040 5134670
Iia Liimatainen

Iia Liimatainen

Lehdistön yhteyshenkilö Nordic Content Specialist testilaitteet, tuotekuvat, markkinointimateriaalit +358(0)40 6885 325
Pauliina Sjölund

Pauliina Sjölund

Lehdistön yhteyshenkilö Director, PR & Social Media yritysasiat, haastattelupyynnöt +358 (0)40 900 3788

Polar Electro on johtava sykemittareiden ja aktiivisuustuotteiden valmistaja

Lähes viidenkymmenen vuoden ajan Polar on ollut puettavan urheiluteknologian edelläkävijä auttaen urheilijoita ja valmentajia saavuttamaan huippunsa. Polar kehitti maailman ensimmäisen kannettavan sykemittarin ja on siitä lähtien tarjonnut entistä monipuolisempia harjoitusratkaisuja huippu-urheilijoille, valmentajille ja aktiiviliikkujille. Polarin tuotteet ovat pysyneet vuosien ajan uskottuina harjoituskumppaneina tarkkuutensa, luotettavuutensa ja erinomaisen käytettävyytensä ansiosta. Yrityksen palkittu tuotevalikoima koostuu innovatiivisista puettavan urheiluteknologian ratkaisuista, jotka toimivat saumattomasti Polarin harjoitussovellusten ja pilvipalveluiden kanssa.

Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä. Yritys toimii kansainvälisesti yli 80 maassa ja sen tuotteita myydään yli 35 000 myyntipisteessä maailmanlaajuisesti. Polar Electro Finland Oy, Polar Electro Oy:n tytäryhtiö, tarjoaa asiakkailleen myynnin, markkinoinnin, jakelun ja jälkimarkkinoinnin tukea Suomessa. Polar Electro Finland Oy:n pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Lue lisää www.polar.com/fi

Polar Electro Finland Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Suomi